Velkommen til Museumsbutik

Pasglas

Flere visninger

Pasglas
385,00 DKK

Lagerstatus: På lager

Glasset har fået sit navn efter de pålagte rigler, passene.
Beskrivelse

Detaljer

Glasset har fået sit navn efter de pålagte rigler, passene. Når et glas gik på omgang, som det var skik og brug i Renæssancen, markerede passene, hvortil den enkelte skulle drikke. Heraf udtrykket ”at drikke tilpas”.

Kongen, adelen og byernes købmændsstand hørte til de grupper, som i Renæssancen havde råd til at anskaffe sig kostbare, ofte importerede, glas. Således ved vi, at der i forbindelse med Christian IV´s kroning i foråret 1596 blev bestilt 35.000 glas. Antallet synes stort, men skyldes den skik, at man, når man havde udbragt kongens skål, smadrede glasset.

I sidste halvdel af 1500-årene blev der oprettet en række glashytter i Danmark. Kongen fik anlagt sine hytter i de store skovområder ved Silkeborg. Der medgik nemlig store mængder brænde til smeltningen. Kort efter år 1600 ophørte produktionen dog igen, idet man manglede brændsel.

I samarbejde med arkæologer og museumsfolk producerer Baltic Sea Glass nu pasglas efter gamle traditioner. De er rekonstrueret efter de skår, der er fundet på Hammershus slotsruin.

Højde: 24 cm.

Vægt: 150 g.

Bedømmelser

Tags på produkter

Brug mellemrum til at adskille tags. Brug apostroffer (') til flere ord i ét tag.