Anne Nøregård Jørgensen og Hans Chr. H. Andersen
dvs. sværd ,spyd, lanser ,skjolde ,rytterudstyr, ædelmetaller, bådnagler m.m.

Anne Nøregård Jørgensen og Hans Chr. H. Andersen

Ejsbøl mose rummer et af Danmarks fineste våbenofferfund fra romersk, og ældre germansk jernalder, der ligesom Illerup er undersøgt helt og aldeles med moderne metoder. Fundet består af våben af jern, dvs. sværd,spyd, lanser ,skjolde ,rytterudstyr, ædelmetaller, bådnagler m.m.

Der har været to store udgravningskampanger i mosen i henholdsvis 1955 - 64 og 1997 - 99, med ca. 1500 genstande fra hver kampagne, i alt 3000 fund.

Denne bog er en ny typologisk, kronologisk, naturvidenskabelig og kulturhistorisk bearbejdning af fundene fra begge kampagner, og samtidig en publicering af 1997 - 99 materialet med katalog og plancher.

Resultatet er tre ofringer - eller deponeringsfaser, der betegner Ejsbøl 1, Ejsbøl 2 og Ejsbøl 3

Ejsbøl 1 er en beskeden deponering af lanser og skjolde m. m. fra ca. Kristi fødsel.

Ejsbøl er den største deponering, der stammer fra ca. 300 e. Kr. f. Denne ofring er bredspektret i sit udvalg af våben, personlig udstyr og rytterudstyr. Den har en tilnærmelsesvis komplet karakter, med en hærstyrke på ca. 150 mand og et forhold mellem ryttere og fodfolk på 1:10.

Ejsbøl 3 er også en stor bredspektret ofring med våben og pragtudstyr. Den stammer fra tiden kort efter 400 e.Kr.

Bogen rundes bl.a. af med en diskussion af styrkernes militære formåen.

Bogen er på tysk, men rummer et fyldigt dansk resume`.

611 sider, heraf 255 sider katalog og genstandsfotos/tegninger.

Udkommet 2014

Vægt: 3,100 kg.